UĞUR BENT TÜRKER Kimdir?
UĞUR BENT TÜRKER / Halk Kültürü Gönüllü Elçisi – Folklorcu /Medyacı
1969 İstanbul Doğumlu. Efeler diyarı Aydın’lı bir aileye mensup.
İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladı. A.Ü. Halkla İlişkiler Mezunu.
Türsak’ta 1996-98 yıllarında yapım yönetmenlik eğitimi aldı.
Öğrencilik dönemlerinde Tiyatro, Kostüm ve Dekor ile ilgili çalışmalarda bulundu.
İlan ve Reklam Ajansları Derneği (İRAD) Kurucu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.
Halk Bilimi sevdası, 1980’li yıllarda Halk Oyunları eğitimi ile başladı. Folklor Kurumu ile tanışması ise, 1983’lü yıllara rastlar.
Halkbilimi çalışmalarının öncülerinden Folklor Kurumu’nun 20. Dönem mezunu, 29. ve 30. Dönemlerinde ise Halk Oyunları Okul Müdürlüğü, 23-24. (1987-88) Dönemlerinde Aydın Yöresi Zeybek Eğitmenliği ve birçok eğitim kurumda halk oyunları öğreticiliği yaptı.
Folklor Kurumu’nun Büyükçekmece Şubesi’nin kurulmasından itibaren 9 yıl aktif görev yaptı.
Folklor Kurumu’nun Sultanahmet Festivali yıllarında Basın-Yayın Müdürlüğü görevinde bulundu.
1. Halk Kültürü Sempozyumu’nun yürütme kurulunda sempozyum sorumlusu olarak görev aldı.
Folklor Kurumu’nun “Folklor” Dergisi’nde “Meddahlık Geleneği” – “Medya Bize Ne Zaman El Atacak!”
“Aydın’da Kış Eğlenceleri-Deve Güreşleri” konulu makaleleri yayınlandı.
“Bulgaristan Göçmenlerinde Doğum ve Ölüm İnanışları”, “Balkanlarda Nalbantlık Mesleği”, “Aydın Buharkent’te Düğün Adetleri”, “Buharkentli Keçeci Amcam, Yorgancı Babam” konulu derlemeleri,
“Muğla Milas Evleri” “Ege’de Köylü Pazarları”, “Milas Çomakdağ’da Düğün” konulu fotoğraf sergileri hazırladı.
“Ulusal ve Uluslararası Festivallerde El Sanatlarının Sergilenmesi” konularında ilgili kurumlara rapor sundu.
Alaylı ve alanda gönüllü kültür elçisi olarak birçok dernek ve kurumda amatör çalışmalar yapan Türker, Folklorun bir dalı olan Geleneksel El Sanatlarına olan ilgisi ve yakınlığı nedeniyle, Kültür Bakanlığı’na kayıtlı Geleneksel El Sanatları Sanatkarlarının biraraya gelerek kurdukları Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği (Anelsander)’in Başkanı ve Uluslararası Festivaller Birliği Geleneksel Sanatlar Kurul Temsilcisi görevini sürdürmektedir.
FIDAF (Dünya Festivaller Federasyonu) Türkiye Temsilciliği Sanat Kurulu Üyesidir.
Türkiye’de ilk defa Geleneksel El Sanatları Ustalarının yaşamlarını, mesleki haberlerinin, zanaatla ilgili duyuru ve tanımların yer aldığı bir El Sanatları Bültenini yayına hazırladı.
Bitlis TV’de başlayan “Altın Eller Bitlis’te” isimli El Sanatları Programına Anelsander işbirliği ile danışmanlık desteği vermiştir.
Türkiye’de birçok El Sanatları Ustalarını dernekçilik kültürü ve bilinci ile biraraya gelmelerini sağlayarak mesleki eğitim ve sosyal paylaşımların yaşanmasına öncülük eden Anelsander ile, bu kapsamda ilk ve örnek olan “Sanatkarlar Kampı – Ustalar Buluşması” projesini başlattı.
Büyükçekmece Belediyesi Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali kurucu komite üyeliği ve Uluslararası El Sanatları Atölye Bayramı Küratörlüğü, Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali El Sanatları Küratörlüğü ve Danışmanlığını yapmaktadır.
Gelibolu Altın Sardalya Kültür ve Sanat Festivali, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fıstık Festivali’nin El Sanatları Sergileri, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Ezo Gelin Bebek Çalıştayı, gibi birçok Ulusal ve Uluslararası Kültür ve Sanat Projeleri ile ilgili yerel yönetimlere danışmanlık yapan Türker, Ayrıca Reklam Ajansı Sahibi, Reklam Prodüktörü olarak çalışma hayatına devam etmektedir.